Jednorázové plasty budou zakázány i ve stravovacích zařízeních

*Aktualizovaná informace: Zákaz jednorázových plastů platí od 3.7.2021.

*Původní článek: Skutečnost, že jednorázové plasty budou zakázány v celé Evropě, se dotkne i stravovacích zařízení. Provozovatelé a majitelé takových podniků tak musí začít přemýšlet nad možnými alternativami.

Zákaz jednorázových plastů byl schválen Evropským parlamentem koncem března 2020 a v platnost by měl vstoupit od roku 2021. Bude se vztahovat na jednorázové plastové příbory (vidličky, nože, lžíce, jídelní hůlky), talíře, brčka, vatové tyčinky a na tyčky k balónkům. Stopku dostanou i oxo-degradabilní plasty, které nejsou biologicky rozložitelné a rozkládají se jen na mikroplasty. Zakázané budou také jednorázové plastové nádoby na potraviny a kelímky z expandovaného polystyrenu. Jedním z cílů tohoto zákazu je změnit výrobní procesy.

Jak nahradit jednorázové plasty?

Vzhledem k tomu, že se jednorázové plasty ve stravovacích zařízeních používají úplně běžně, byste se měli svědomitě připravit na blížící se zákaz. Ten totiž představuje nejen pořízení dalšího sortimentu do vašeho zařízení, ale i navázání spolupráce s novými dodavateli, kteří produkují ekologické výrobky. Jaké možnosti náhrad za jednorázové plasty tedy známe?

Cukrová třtina

Jednou z nejvhodnějších alternativ, jak nahradit jednorázové plasty, je používání výrobků z cukrové třtiny. Z ní se vyrábějí především talíře a nádoby na jídlo.

Při zpracování cukrové třtiny se kromě cukru získává i odpad, který je možné dále využít na výrobu ekologického recyklovatelného sortimentu. Takové výrobky se velmi rychle rozkládají a po použití slouží jako hnojivo pro růst dalších rostlin.

obaly-na-jidlo-cukrova-trtina-talir-kelimek-miska-lzice-vidlicka-nuz-pribor-termoobal-jahody-kvety-dreveny-stul-hamburger Foto: Bioobaly na jidlo z cukrove trtiny
Zdroj: tvojekostatus.sk

Materiál PLA

Další výbornou možností jsou rozložitelné obaly z materiálu PLA, který se vyrábí z rostlinné biomasy (kukuřice, obilniny, brambory, řepa).

Výhodou obalů z PLA je, že vypadají jako plast a mají i totožné vlastnosti (pružnost, pevnost, ohebnost). Navíc, jelikož jde o rozložitelný materiál, jsou nesmírně šetrné k životnímu prostředí.

Ekologická brčka

Rozhodli jsme se, že brčkům věnujeme samostatnou kategorii. Plastová brčka totiž patří mezi jeden z nejdiskutovanějších problémů znečišťování životního prostředí současnosti. Ovšem nahradit je ve vašem podniku vůbec není složité, jelikož možností máte hned několik.

Jednou z alternativ jsou papírová brčka. Ta se ale ve většině případů rychle rozmočí, proto nejsou tím nejkomfortnějším řešením. Další volbou jsou kovová brčka, která zase vyžadují důkladné čištění speciálními kartáčky. Jeden americký pár dokonce vymyslel skládací ocelová brčka FinalStraw, které můžete nosit všude s sebou. Nás však nejvíce zaujal projekt We-Straw, jehož autorem je David Macháček. Mladý Čech využívá spodní části stébel, které sterilizuje, čistí a suší. Následně z nich vznikají praktická a ekologická brčka ze slámy.

Široká škála možností

Možností, jak nahradit jednorázové plasty, je ale mnohem více. Za zmínku určitě stojí i čirokové jedlé příbory, zpracovávání konopí nebo výroba kuchyňského vybavení z bambusu. Poslednímu jmenovanému se věnuje například společnost Bambu.

RADA: Pokud ve vašem stravovacím zařízení nepoužíváte podobné ekologické výrobky, vyzkoušejte je ještě před začátkem roku 2021. Lépe se tak připravíte na blížící se zákaz.

Celosvětový problém

Problematika znečišťování životního prostředí je celosvětovou záležitostí. Téma, jak nahradit jednorázové plasty, se ve veřejnosti stává čím dál více diskutovanějším. Na základě toho přicházejí opatření z celého světa. V Kalifornii platí zákaz automatického podávání plastových brček, v Seattlu a San Franciscu zase není dovoleno používat některé jednorázové plasty. Havaj plánuje zakázat používání plastů v restauracích.

plasty-v-oceanu-plastova-lzice-vidlicka-plaz-pisek-more-ekologie

Podle údajů Evropské komise tvoří plasty více než 80 % mořského odpadu, z čehož až 70 % činí ty, kterých se týká zmiňovaný zákaz. Smutným faktem je, že takové výrobky nejenže znečišťují okolí, ale omezují a ohrožují i zvířata. Kromě toho se plasty končící v mořích mohou dostat i do těl živočichů, nebo se do nich živočichové mohou zamotat a zemřít. A my se stejně tak stáváme konzumenty plastů, pokud se k nám dostanou v živočiších, které konzumujeme.

ZAMYŠLENÍ: Do roku 2021 sice máte ještě nějaký ten čas, ale proč byste i vy nemohli přispět svou troškou k šetření životního prostředí? Určitě tím nic neztratíte. Právě naopak, možná stoupne váš kredit v očích veřejnosti a získáte tak nové zákazníky. Pokud zavedete podobné zákazy ve vašem podniku ještě předtím, než to bude povinností, odlišíte se od konkurence, z čehož můžete vytěžit i po marketingové stránce. V jídelním nebo nápojovém lístku a na webové stránce proto určitě zmiňte, že končíte s používáním jednorázových plastů, protože vám záleží na životním prostředí.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard