Uvést seznam alergenů je vaší povinností 
 

Povinnost uvést seznam alergenů v restauracích a provozovnách s občerstvením vychází z nařízení Evropské unie. Vztahuje se na potraviny a látky, které často způsobují alergie nebo nesnášenlivost. Jelikož podobné problémy u lidí nejsou ničím neobvyklým, jedná se o obzvlášť citlivé téma.

Pokud chcete, aby váš byznys prosperoval, je potřeba si uvědomit, že do vašeho podniku mohou přijít i hosté, kteří trpí potravinovou alergií nebo nesnášenlivostí. Jelikož jste za ně jako majitelé a provozovatelé restauračních zařízení zodpovědní, musíte umět pohotově zareagovat, poskytnout jim veškeré požadované informace a v neposlední řadě jim dokázat vyhovět. K tomu, abyste tak mohli učinit, potřebujete mít v dané oblasti co největší přehled.

Nepleťte si nesnášenlivost s alergií

I když jsou tato slovní spojení často považovaná za synonymická, je nutné je rozlišovat. Zatímco potravinová alergie představuje okamžitou a často silnou reakci imunitního systému, nesnášenlivost/intolerance se může projevit až po několika hodinách nebo dnech. Potravinovou nesnášenlivostí trpí větší procento populace než v případě potravinové alergie.

Potravinová alergie může vyústit až do anafylaktického šoku, kdy je nutné zavolat lékařskou pomoc, zajistit protišoková opatření a podat léky, pokud je postižená osoba má u sebe. Dojde-li ke ztrátě vědomí, začněte s resuscitací. Všímejte si svých hostů a nepodceňujte ani příznaky, jako jsou zčervenání a svědění pokožky, otok krku, úst nebo jazyka, problémy s polykáním, mluvením a dýcháním nebo nevolnost.

RADA: Absolvujte i se svým personálem kurz první pomoci.

Jak správně uvést seznam alergenů?

Abyste se vyhnuli zbytečným pokutám, musíte na základě nejnovějších nařízení EU uvést seznam alergenů nejen samostatně, ale i u každého nabízeného jídla.

Jídelníček se seznamem alergenů
Zdroj: bizzare.sk

Které potraviny patří mezi alergeny?

Alergie a nesnášenlivost mohou být způsobené různými druhy potravin, resp. jejich složkami. Mezi nejčastější spouštěče nežádoucích reakcí patří ořechy, vejce nebo mléčné výrobky. Vzhledem k nařízením EU ale musí seznam alergenů obsahovat těchto 14 potravin/složek:

1.    Lepek
2.    Korýši
3.    Vejce
4.    Ryby
5.    Arašídy
6.    Sója
7.    Mléko
8.    Skořápkové plody
9.    Celer
10.    Hořčice
11.    Sezam
12.    Oxid siřičitý a?siřičitany
13.    Vlčí bob  
14.    Měkkýši

Jídelní lístky

Pokud jste majitelem nebo provozovatelem zařízení, v kterém nabízíte jídlo prostřednictvím jídelních lístků, máte povinnost označit alergeny u každého jídla. Můžete to udělat číselně, slovem nebo oběma způsoby. Kromě toho nezapomeňte ani na samotný seznam alergenů. Ten by měl být součástí jídelního lístku.

PŘÍKLAD:  
Pizza, 450 g
Rajčatový základ, sýr
Obsahuje: 1, 3, 7, nebo: Obsahuje: lepek, vejce, mléko, nebo: Obsahuje: 1/lepek, 3/vejce, 7/mléko

Pultový prodej

V případě, že se věnujete pultovému nebo samoobslužnému prodeji jídel, musí být seznam alergenů umístěný na dobře viditelném místě, jakým je například pult nebo tabule na zdi. Stejně tak označte alergeny i u jednotlivých jídel, jež máte vypsaná v nabídce na zmiňované tabuli, resp. na zdi.

Pokuste se vyhovět zákazníkům

Označením alergenů však jen začíná péče o hosta. Představte si situaci, že váš podnik navštíví někdo, koho trápí potravinová alergie nebo nesnášenlivost. Tento člověk se sice doví, v kterých jídlech se nacházejí jemu škodlivé látky, tak jako tak se ale bude chtít najíst. Pokud mu nevyhovíte, opustí vaše zařízení a bude hledat nové. Pokud mu ale vyjdete vstříc, získáte dlouhodobého zákazníka a pozitivního referenta.

DOPORUČENÍ: Připravte svým hostům vybrané jídlo speciálně bez nežádoucích alergenů. Pokud má váš zákazník například chuť na palačinky a vy máte v nabídce jen ořechové, které si kvůli alergii nemůže dopřát, nabídněte mu alternativu v podobě džemových nebo ovocných palačinek. Dbejte při tom však na dodržování všech hygienických zásad.

Uvést seznam alergenů u každého nabízeného jídla je zdlouhavou činností, ale nepředstavuje to žádný složitý proces. Splněním této povinnosti předejdete nechtěným pokutám a potěšíte zákazníky, kteří trpí potravinovou alergií nebo nesnášenlivostí. Nezapomínejte navíc na to, že jako majitelé a provozovatelé restauračních zařízení máte v rukách životy vašich hostů.

RADA NA ZÁVĚR: V aplikaci iKelp POS Mobile vám stačí, pokud zadáte alergeny na 1 místě a automaticky se objeví všude: na vytisknutém menu, na webu během objednávání nebo prohlížení jídelního lístku, na mobilu po nasnímání QR kódu inteligentního stolu, v automatickém mailingu týdenního menu.

Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard