SERIÁL Inspirativní koncepty provozoven: Pro kávičkáře

Třetí vlna kávy, jak se jinak často označuje dnešní hon za výběrovou kávou, se už zdá být pevně etablovaná i v Česku a na Slovensku. Z velké části ovlivnila i design většiny provozoven, který dnes vnímáme jako „hipsterský“. Na kávové scéně je však mnohem více než jen čisté linie a palety.

Znáte krásnou slovní hříčku slovenské internetové vydavatelky Čistá duša: „Bez kávy nejsou rána rány. Bez kávy jsou rána rány“? Káva je základním a nehybným pilířem rán mnoha lidí. My jsme pro vás vybrali provozovny z Česka a Slovenska, které uspokojí duši kávičkáře po chuťové stránce. Zároveň poslouží i jako designová inspirace v případě, že jednou budete chtít potěšit lidi kávou a dobrou náladou i vy.

SKØG Urban Hub, Brno

Víte, co se stane, když skupina nadšenců do třetí vlny kávy spojí kavárnu, bar a pražírnu? Vznikne víceúčelový koncept, který rezonuje celým Českem. SKØG Urban Hub nepatří mezi první vlaštovičky designové minimalistické kavárny, ale propojením skvělé kávy, krásného interiéru, chutných dezertů a jídel s možností objednání profesionálního drinku se v Brně řadí mezi ty dřívější.

A i díky nim jde gastro scéna v Brně neuvěřitelně kupředu. Pokud obdivujete české křivky a industriál v interiéru, SKØG Urban hub je místem, na které se budete rádi vracet.
mistnost-prostor-tramy-svetla-zarovky-cihla-okna
Zdroj: skog.cz

Synagóga Café, Trnava

Nezáleží na tom, zda do této kavárny vstupujete poprvé, nebo po třicáté. Toto místo vždy dokáže vyrazit dech. Jak jinak, vždyť nápad otevřít kavárnu v ortodoxní synagoze z 19. století, to chce odvahu a otevřenou mysl. Vše ale vyšlo, jak mělo, a Synagoga Café dnes patří mezi povinné zastávky všech kávičkářů.

V roce 2010 dokonce získala ocenění „Nejkrásnější zrekonstruovaná sakrální stavba na Slovensku“. Majitel Šimon Štefunko tvrdí, že toto místo dýchá historií. S tím nelze nic jiné než souhlasit a možná snad dodat ještě – když se jí zhluboka nadechnete, je cítit i poctivě připravenou výběrovou kávou a jídlem. 
kavarna-historie-dreveny-balkon-synagoga-stul-zidle-kava
Zdroj: Facebook Synagoga Café

Cukrárna Myšák, Praha

O tom, jak vytvořit inovativní koncept provozovny, by mohla česká skupina Ambiente, jež stojí za Myšákem, vyučovat po celém světě. V tomto případě však vsadili na tradici – oživili recepty prvorepublikové cukrárny, která sídlila na tom samém místě, jako ta dnešní. Kromě jiných celebrit ji rád navštěvoval i prezident T. G. Masaryk.

Respekt k historii známé pražské cukrárny je cítit všude. V designu interiéru obzvlášť. V roce 2007 dům, v kterém kavárna v minulosti byla, spadl, a tak se do práce museli pustit architekti. Co se dalo zachránit, zachovali, a co ne, to doplnili podle historických fotografií. A je se na co dívat. Toto je lesk a sláva první republiky, vážení!
bila-mistnost-lustr-kavarna-kavovar-bile-dvere-steny-kava
Zdroj: jidloaradost.ambi.cz

White Dragon, Bratislava

A teď něco pro geeky (geek = skalní fanoušek či nadšenec pro určité téma). Ne však pro kávové, nýbrž filmové. Nejen na ně cílí kavárna White Dragon v nejznámějším údolí splněných snů a nápadů na Slovensku, v Mlynské dolině. Milovníkům sci-fi může název připomínat scénu z filmu Blade Runner s Harrisonem Fordem, která se odehrává v noodle baru White Dragon. A nejsou vůbec vedle.

Po vstupu do kavárny vás čeká barevná exploze v podobě židlí namixovaná s kovem, sklem a betonem a všudypřítomnými neony. Pokud máte trochu více času než jen vypít ranní kávu, můžete se ponořit do sbírky sci-fi románů a komiksů. Podívejte se i nahoru – deštníky a čínské vlajky jen umocní skvělý vizuální zážitek. Takto má vypadat kavárna pro filmového sci-fi maniaka.
scifi-kavarna-destniky-lampy-barevne-zidle-stul-okno-kava-lide
Zdroj: trnka.sk

Tři tečky inspirace na závěr

Způsobů, jak přistupovat ke konceptu kavárny, je opravdu mnoho. Inspiraci můžete najít i v zahraničí a nemusí se vůbec týkat designu. Takto vznikl i projekt bratislavské Mačkafé, kde si vychutnáte kávu v přítomnosti koček. Pomoc zvířatům v nouzi v kombinaci s příjemným interiérem působí jako oáza pokoje v hektickém týdnu. I v Praze můžete navštívit obdobné koncepty kaváren, například Kavárnu Kočičí nebo CatCafePrague.

Knihy a dobrá káva dohromady jednoduše fungují skvěle, což potvrzuje i slovenský Foxford pod záštitou knihkupectví Martinus. Od otevření první pobočky v bratislavské ulici Obchodná se zde s tímto druhem provozoven roztrhl pytel. To však nikomu nemusí překážet. Jde o nadčasovou sázku na jistotu.

Pokud byste neměli kapitál a kuráž na otevření kamenné provozovny a jste tak trochu pankáč, i pro vás existuje řešení v podobě foodtrucku, nebo ještě přesněji, cafétrucku. Obíhat hudební festivaly a food eventy na čtyřech kolech s výběrovou kávou je momentálně sexy a pravděpodobně to tak ještě po nějakou dobu zůstane. Koleček může být i méně, jako je tomu v případě stálice pražských či brněnských ulic, kávy Kofi-Kofi, která už roky zpříjemňuje dny kolemjdoucím.
cafetruck-kavarna-na-koleckach-kolo-kava-kavostroj-kavovar
Zdroj: Facebook Kofi-Kofi
Write by Author / Vytvorené by
Besteron VISA, MasterCard